alonganaz

Ramadhan Back In 90’s

In Memori, Peribadi on August 14, 2010 at 8:26 am

Selamat menyambut bulan ramadhan pada pembaca blog ‘A Step To The Future’..semoga bulan ini membawa kebahagiaan dan keberkatan pada kita semua. Satu lagi ucapan klise dari aku setiap kali bulan puasa tiba. Disebabkan bulan ramadhan kita kena berpuasa pada siang hari..jadi aku agak keletihan tambahan pula dah mula bekerja. Jadi tak punya banyak masa untuk update tulisan didalam blog ini.

Tahun ini aku akan menyambut lebaran di Kuala Lumpur sahaja..kerana keluarga aku kedua2 belah pihak dah banyak yang menetap di KL termasuk la datuk dan nenek aku. Suatu pengalaman baru bagi aku sebenarnya..sebab dah lama aku tak beraya di KL..berbelas tahun dah kot. Lagipun kubur arwah bapa aku di KL..jadi senang la nak ziarah masa hari raya kedua.

Lagipun rumah kampung aku di kedua2 belah pihak dah jadi semak samun..tengelam dalam belukar yang semakin merimbun.

Lepas ini mungkin aku tak akan merasa lagi suasana riuh di dapur seperti tahun 90an..di mana aku masih lagi seorang pelajar sekolah rendah. Masa itu di belakang dapur rumah tok aku makcik2 aku akan sibuk sediakan bahan untuk buat rendang ataupun ketupat bila tiba bulan puasa. Yang lelaki akan sibuk di belakang rumah menyediakan kayu api dan dapur. Masa itu aku akan kacau makcik2 dan nenek aku di dapur yang tengah sibuk anyam ketupat. Zaman sekarang semua dah jadi instant..beli yang packing kemudian rebus. Tak ada lagi sibuk2 nak tebas daun pokok kelapa macam dulu.

Jadi sempena Ramadhan ni aku akan bawa semula cerita bulan puasa zaman 90 an ni ke blog aku satu lagi. (LINK)

  1. Hi,

    u have a nice blog! cara u menulis looks x tally dgn umur u. i impress! Keep it up

  2. Ok..thank you. Masih dalam proses untuk berkembang..dan memperbaiki cara tulisan. Tak sampai setahun lagi pun blog ini.. hehe thanks 4 support.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: