alonganaz

Kenduri Melayu Dan Arab

In Isu Semasa on July 21, 2010 at 9:18 am

Aku semasa kecil tertanya2 kenapa Arab lebih besar dari bangsa Melayu. Sebenarnya itu adalah kerana cara pemakanan..aku selalu hairan bila pak arab makan macam tiada hari esok di kolej aku. Lihatlah cara orang Arab kenduri dan cara orang Melayu kenduri. Kalau Melayu taraf daging ayam..pak arab pulak hambik kau kambing sekor letak atas meja. Patutlah diorang segala2nya BESAR. Itu yang sesetengah perempuan Melayu suka tu.. sebab dapat yang besar2.. haha.

Ini kenduri Melayu

Ini kenduri Pak Arab Padang Pasir

Jadi kalian sudah mengerti bukan kenapa Arab itu lebih besar dari Melayu. Sebab Melayu cuma makan santan. Persoalannya aku ada dengar Melayu takut makan kambing sebab dikatakan kolestrol tinggi..bila kolestrol tinggi boleh mengundang darah tinggi atau strok atau lemah jantung. Tapi kenpa pak arab rilek jer..? Nampaknya Melayu kena tukar cara makan macam orang jepun lakukan pada tahun 1960-1970an dahulu.

Advertisements
  1. Melayu takut makan kambing?? Di Indonesia sekarang ramai kedai jual satay kambing muda….bahkan di Bandung ada kedai satay kambing mahsyur dekat stesen Keretapi Bandung. Pasal makan kambing, aku pun jarang makan kambing. Ayam lebih sering.

  2. huhu semest ye..bydaway bast baca ur bl0g
    m’narik 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: