alonganaz

PKR Kalah, Dap Menang

In Politik on April 27, 2010 at 7:23 am

Keputusan pilihanraya Hulu Selangor ahad lepas telah memberi kemenangan pada calon dari Barisan Nasional, P Kamalanathan sekaligus mengetepikan calon dari Pakatan Rakyat, Zaid Ibrahim. Tapi apa yang aku baca walaupun BN menang majoriti 1752 undi, tapi undi dari kaum Cina tetap merosot kerana 75 peratus memihak pada pakatan pembangkang.

Kesungguhan etnik Cina mencari dan menyuarakan pelbagai isu seolah-olah kerajaan BN tidak adil dan melakukan penindasan kepada mereka sudah memuncak. Mereka menolak secara total parti komponen MCA dan Gerakan dan kini berpaksi kukuh dengan parti DAP. Dengan kata lain undi kaum Cina secara total beralih kepada pembangkang dan menjadikan DAP sebagai parti utama masyarakat mereka.

Tetapi undi kaum Melayu dan India di Hulu Selangor berpecah dua walaupun majoriti cenderung pada kerajaan Barisan Nasional berbanding bangsa Cina yang bersatu dan sepakat memilih pembangkang. Apa yang dapat kita lihat pencapaian etnik Cina di Malaysia sudah sampai ke kemuncak iaitu selepas berjaya menguasai ekonomi, mereka kini hampir berjaya menguasai arena politik negara dengan bantuan Parti Keadilan dan Pak2 Lebai dari PAS.

Buktinya ialah kegigihan PAS dan PKR menyerang UMNO sudah sampai ke tahap merealisasikan cita-cita ini. Apabila PAS sendiri sudah mula menyerang Institusi Raja Melayu dan begitu liberal dalam persoalan agama Islam, orang-orang China sudah faham bahawa mala petaka sedang menghempap bangsa Melayu. Apabila PKR mengkucarkacirkan sistem kehakiman dan terus membantu melemahkan sistem politik berparlimen, orang-orang China sudah mendapat signal yang baik bahawa telah berlaku kemusnahan yang amat dahsyat kepada bangsa Melayu.

Dengan kata lain kesatuan bangsa Melayu sudah menghampiri kemusnahan. Kelemahan ini akan meruntuhkan kuasa politik bangsa Melayu. Tanpa kuasa politik perlembagaan negara dapat diubah mengikut tafsiran baru Pas, PKR dan DAP. Apapun tafsirannya orang-orang Cina tetap hampir berjaya menggenggam kuasa politik. (LINK)

P/s : Kalau nak memastikan bangsa Melayu terus menyokong Kerajaan Barisan Nasional, Dato Seri Najib mesti melakukan perubahan besar seiring dengan kehendak rakyat. Dulu aku seorang yang berfahaman anarkis maknanya aku tak suka kerajaan. Antara yang menjadi isu ialah penindasan kerajaan pada golongan bawahan, anti kapitalis dan anti ‘ police brutality ‘.

Jadi kerajaan kena sentiasa mendekati rakyat, kena kurangkan imej elit supaya dekat dengan rakyat, supaya rakyat selesa. Kukuhkan dan lancarkan semula institusi perundangan di negara ni. Beberapa isu besar membabitkan nama baik Polis Diraja Malaysia pun kena diambil kira. Kena ambil pandangan anak muda sebab orang seperti kami ni yang akan menerajui negara nanti. Perkara2 yang menyakitkan hati seperti kes ragut dan buang bayi membabitkan orang Melayu kena diambil kira. Kalau kena pinda akta, lakukan demi kesejahteraan rakyat.

Punca rakyat menyokong pakatan pembangkang kerana mereka harapkan perubahan jadi kerajaan kenalah lakukan perubahan besar supaya rakyat selesa. Martabatkan agama Islam di negara ini dengan sebaiknya, bukan dengan sekadar membangunkan masjid yang bernilai jutaan ringgit. Orang UMNO jangan hipokrit dengan mengaku sebagai pejuang Melayu tapi diri sendiri tidak cukup keMelayuannya. Rakyat bukan bodoh sebab kami melihat mendengar dan berfikir. Sebab itu ramai yang tersepit dan akhirnya berdiri di atas pagar.

Pakatan Pembangkang pun bukan bagus sangat, Anwar ibrahim dok jaja cerita negara pada negara luar. Kata kerajaan sokong Yahudi pasal isu APCO tapi dia sendiri kawan dengan Yahudi. Yang tok2 Lebai PAS pulak nama saja ustaz, tapi aku baca blog hangpa semua dok sibuk maki hamun orang sana sini. Semua pandai cakap macam diri sendiri maksum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: