alonganaz

Lagenda Hang Tuah

In Sejarah on April 22, 2010 at 2:57 pm

Dulu aku pernah terbaca dalam sebuah artikel, tapi dimana aku tak ingat. Kandungan artikel tu aku masih ingat hari ini iaitu kisah beberapa orang pesilat (atau mungkin pelancong) telah berjumpa dengan seorang lelaki di Pulau Besar Melaka yang mendakwa dirinya adalah Hang Tuah.

Mengikut cerita para pesilat tersebut mereka banyak berbicara dengan panglima silam tersebut dan bertanyakan sejarah sebenar negeri Melaka. Ohh kononnya dalam cerita itu Hang Tuah tidak mati kerana selepas dia ghaib di bumi Melaka dia telah bersembunyi di Pulau Besar . Di sana dia hanya beribadat siang dan malam sehingga dangkat menjadi wali, dalam ertikata lain wali Allah itu dipanjangkan umur sehingga hari ajalnya ditentukan oleh Allah SWT suatu hari nanti.

Dalam perbualan tersebut Hang Tuah menamakan dirinya yang sebenar sebagai Daeng Yahaya. Tapi kalau dirujuk pada buku sejarah karangan Tun Seri Lanang nama sebenar Hang Tuah adalah Daeng Merupawah anak kepada Raja Bajong yang berasal dari Makassar. Kehilanggannya adalah kerana merasa bersalah di atas kematian Hang Jebat dan naluri kuat yang mengatakan bumi Melaka akan runtuh dan kehilangan daulatnya. ( Melaka dijajah pada tahun 1511 tidak berapa lama selepas Hang Tuah menghilangkan diri).

Dalam perbualan itu juga diberitahu bahawa nama sebenar Hang Jebat ialah Tengku Ibrahim iaitu salah seorang ahli keluarga kerabat diraja Melaka. Maka disebabkan itu, semasa menderhaka pada Sultan Melaka dan menawan istana serta singgahsana Sultan, Hang Jebat tidak ditimpa bala akibat daulat raja. Ini kerana di dalam badannya sendiri mengalir darah raja. Jika rakyat biasa yang memijak singgahsana Raja pasti akan ditimpa bencana akibat daulat dan sumpahan Raja, tetapi tidak hang Jebat.

Dikatakan juga Hang Jebat sebenarnya lebih hebat dari Hang Tuah tetapi kerana dia lebih tua maka Hang Tuah lah yang dilantik sebagai ketua. Begitu juga semasa pertarungan dengan Hang Tuah semasa di istana yang memakan masa berhari2 diatas dulang, hang Jebat dikatakan sengaja kalah kerana kasihnya pada Hang Tuah.

Selepas perbualan dengan Hang Tuah di Pulau Besar Melaka pada tahun 1998 itu, Hang Tuah dikatakan ghaib didalam kegelapan malam meninggalkan mereka. Sejauhmana kebenaran cerita ini, hanya Allah SWT yang maha mengetahui. Lagipun sumber bertulis sejarah negara kita tentang kehebatan 5 laksamana ini sangat kurang. Hanay cerita dari satu generasi ke satu generasi.

Didalam buku: “Amando cortesao – the suma oriental of Tome’ Pires”, Pires adalah seorang Portugis yang berada di Melaka semasa Portugal menyerang Melaka pada 1511, beliau menyatakan “Kalaulah Hang Tuah masih ada di Melaka, Portugis tidak akan berani menyerang”. Manakala didalam buku “A. Kobata and M. Matsuda – Ryukyu relations with Korea and south sea countries” dimana A Kobata telah merujuk kepada kepada catatan bernama “Rekidai Hoan” yang telah ditulis dan disusun pada 1697 oleh Raja kepulauan Ryukyus yang mana didalam catatan tersebut ada menyebut mengenai keberanian HangTuah yang telah masuk kepelabuhan di Kemboja semasa perang saudara sedang berlangsung diketika itu untuk mengambil air minuman dengan menggunakan perahu layar kecilnya.

Jadi siapa kata bangsa Melayu tidak boleh mengkagumkan bangsa barat mahupun Jepun..? Ini telah dibuktikan sendiri oleh kata2 Tom Pires dan A Kobata.

* original text dan story from alonganaz*

Pusaka budaya khazanah berharga
Janganlah dipersia
Wahai anak watan diwasiatkan

Pertahan kedaulatan bangsa
Arus perubahan kuasa Tuhan kejarlah hajat di jiwa
Namun peganglah kata wira laksmana
Takkan Melayu hilang di dunia

MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: