alonganaz

Dalam Kaabah

In Islam on April 13, 2010 at 11:10 pm

Baru2 ni aku ada menonton astro saluran oasis tentang pengalaman seorang lelaki tua semasa mengerjakan haji telah diberi peluang oleh Allah SWT untuk melihat ke dalam kaabah secara tidak sengaja ketika pintu kaabah dibuka oleh penjaga kunci.Ketika menyaksikan pintu kaabah dibuka menurutnya tidak ramai jemaah ketika itu disekeliling kaabah tambahan pula dikawal oleh ratusan tentera arab saudi disekeliling kaabah.

Sebelum aku sambung apa yang dilihat oleh orang tua itu mari kita lihat apa sebenarnya struktur di dalam kaabah itu sendiri :

Dan di atas adalah gambaran serba ringkas tentang apa yang ada di dalam kaabah iaitu 3 buah tiang serta lampu yang digantung sejak dari zaman nabi dahulu. Jika orang biasa memang tidak akan dapat membuka pintu kaabah ni sebaliknya ia hanya boleh dibuka oleh penjaga kunci kaabah iaitu keturunan pada bani Syaibah.

Berbalik pada orang tua tadi ketika menceritakan apa yang dilihatnya di dalam kaabah dia menangis kerana terlalu insaf dengan kebesaran Allah.Namun apabila ditanya apa yang dilihatnya oleh wartawan, dia sekadar mendiamkan diri kerana katanya dia dinasihatkan supaya tidak menghebohkan apa yang dilihatnya.Bukan apa, takut nanti menimbulkan fitnah dan apa yang dilihatnya mungkin akan menimbulkan kegelisahan pada orang ramai kerana bukan semua orang dapat menerimanya.

Dulu aku pernah belajar agama dengan datuk aku dan aku boleh membayangkan apa sebenarnya yang dilihat oleh orang tua itu tapi jangan tanya aku apa. Ilmu agama kalau kita tak tahu asasnya dan terus mahu belajar dengan ebih mendalam boleh membawa pada kecelaruan. Pernah ada orang yang mengaji sama dengan datuk aku jadi gila kerana terlalu memikirkan rupa dan bentuk zat Allah.

Cuma klu nya ialah dalam waktu tertentu pintu kaabah akan dibuka dan lain orang mungkin akan melihat sesuatu yang berlainan bergantung pada masa dan keadaanya. Mekah adalah pusat bumi dan bumi Mekah itu sendiri terletak diantara lapisan langit yang membawa ke lapisan langit ketujuh. Jadi kaabah itu sendiri merupakan pintu dimensi ke tempat yang lain.

Allah memerintahkan kita sujud ke arah kaabah bukan kerana menyembah kaabah tetapi sebaliknya kerana itu adalah simbol perpaduan umat Islam secara tersuratnya.Tetapi secara tersiratnya..adalah rahsia milik Allah.Dia yang Maha Berkuasa menjadikan segala sesuatu yang ada di langit dan bumi meskipun dilihat mustahil oleh kita hamba ciptaanNya yang kerdil.

Setiap apa yang kita lihat di dalam kaabah itu adalah berlainan mengikut kehendakNya.Kadangkala manusia cuma melihat binaan yang dalamnya cuma ada tiga tiang..namun jika Allah mahu dia akan buka hijab hambanya untuk melihat sesuatu yang diluar jangkaan manusia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: