alonganaz

Kura-Kura Boleh Terbang

In Filem on March 29, 2010 at 5:52 pm

Memang aku mempunyai selera yang agak tinggi dan pelik dengan filem2 yang ditayangkan dan kali ni aku nak review sebuah filem yang sangat menarik dari Iraq. Agak kecewa juga sebab aku lambat tahu tentang kewujudan filem ni sedangkan ia dah ditayangkan pada tahun 2004.Tajuk filem ni adalah ‘turtles can fly’.

Filem ni tentang mangsa pelarian berbangsa kurdish di sempadan Iraq-Turki.Hampir semua watak utama dalam filem ini adalah pelakon kanak2 yang mana watak utamanya adalah Satellite (Soran Ebrahim).Dia dipanggil satellite kerana di kawasan kem pelarian, dia yang tahu untuk memasang satelit bagi penduduk kampung untuk melihat rancangan di television.

Rasa terhibur menonton filem ni selalu bertukar jadi sayu dalam diri aku kerana mengenangkan betapa susahnya hidup anak2 mangsa perang disana.Segalanya serba kekurangan tidak seperti kita yang hidup mewah di Malaysia kerana segalanya cukup.Rasa hiba melihatkan ketabahan anak2 berbangsa kurdish ini mencari rezeki termasuklah menjual periuk api utnuk mendapatkan wang.Malah dalam usia yang kecil mereka sudah mengangkat senjata sebagai persiapan untuk mempertahankan diri jika berlaku perang.Betapa kuatnya semangat mereka sedangkan orang dewasa di negara kita pun tidak ramai yang sekuat dan setabah itu.

Namun disebalik kekurangan itu, mereka hidup dikawasan yang sangat indah kerana dikelilingi gunung ganang yang menghijau.

Timbul pertanyaan dalam diri aku bila menonton filem ni ialah adakah pelakon kanak2 dalam filem ini benar2 seorang pelakon..? Ini kerana lakonan mereka memang semulajadi dan tidak menampakkan langsung tindakan mereka itu adalah sesuatu yang dibuat2.Mungkin mereka adalah ‘real life actor’.Walaupun filem ini tidak sepopular filem ‘Slumdog Millionaire’ namun pendapat peribadi aku mengatakan filem ini lebih baik dari ‘Slumdog Millioaire’.

P/s : Kalian boleh melihat filem ni yang sedang ditayangkan di astro Oasis (106).Kalaulah aku boleh buat kerja amal di sana..5 Bintang..!!

Kecik2 dah main machine gun.Gempak..!

Terfikir juga alangkah bagusnya jika anak2 muda kita sekuat dan setabah kanak2 mangsa perang ini.

Advertisements
  1. Cam best jer..nti ar carik.. 🙂

  2. cari la.. best..! Tapi bg sesetengah orang yang tak menghayati..mungkin bosan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: