alonganaz

Anak Luar Nikah

In Isu Semasa on March 22, 2010 at 6:31 pm

Semalam (22 Mac 2010) aku baca akhbar The Star dan terkejut dengan kenyataan Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara, Dato Syed Mohd Alwi tentang gejala kelahiran anak luar nikah dikalangan orang Melayu. Menurut statistik yang dikeluarkan, bagi tahun 2009 sahaja, jumlah anak luar nikah  yang dilahir dan didaftarkan dikalangan gadis Melayu beragama Islam yang ialah 17,300.

Teringat pula aku dengan gejala buang bayi yang semakin berleluasa dan tersiar di akhbar setiap hari. Pelik juga dimana letaknya sifat kemanusiaan manusia yang sanggup membuang seorang anak kecil merata tempat sehingga kadangkala menyebabkan kematian..? Dimanakah letaknya sifat belas kasihan dan kasih sayang manusia sekarang..?

Sepatutnya seorang anak itu dilahirkan sebagai tanda bukti kasih sayang diantara perhubungan antara dua orang manusia dan sekarang bayi yang lahir itu dicampak pula bagaikan sampah.

Kepada mereka diluar sana yang terlibat, dosa berzina itu kalian sendiri yang tanggung. Kalau mahu berzina sekalipun biarlah dengan cara yang selamat.Beli kondom yang banyak dijual di kedai runcit atau kalau tidak mahu gunakan kondom kerana kurang sedap, pancut sahaja sperma kalian diluar (buat lelaki).

Jangan bila sudah terhasil benih dan keluar menjadi bayi. dicampak macam barang buangan. Apalah dosa seorang anak kecil yang tidak mengerti apa2 tentang dunia.Banyak cerita yang aku dengar, bila si pembunuh bayi ini menyesal hatta bertaubat sekalipun, dia tetap akan diburu oleh bayangan dan dihantui oleh bayangan bayi yang telah dibunuhnya.Jadi berfikirlah sebelum bertindak.

P/s : Lelaki atau perempuan, dua2 kena berfikir guna otak bukan kaki.

* Gambar bayi tiada kena mengena dengan artikel, sekadar hiasan*

Advertisements
  1. Tak ingat paper apa,ada yang sanggup membakar bayi untuk menghapuskan bukti..
    tak tahu mana pergi sifatkemanusiaan..
    gambar bayi ini sungguh comel..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: