alonganaz

Cinta Si Buta

In Kehidupan on March 9, 2010 at 6:28 pm

Tidak berapa lama dahulu aku dapat sebuah sms daripada seorang kenalan tentang cerita seorang lelaki buta dan juga kekasihnya.Entah aku pun tak pasti apa tujuannya menceritakan sebuah kisah yang aku sendiri tidak tahu kebenarannya.Mungkin juga terjadi mungkin juga sekadar cerita untuk memberi peluang pada akal kita berfikir.

Kisahnya adalah mengenai seorang lelaki yang buta dan hanya cuma boleh merasa melalui sentuhannya.Dia dipandang hina oleh setiap masyarakat disekelilingnya disebabkan kekurangannya itu.Hidupnya cuma dikelilingi oleh kegelapan dan tiada apa yang menarik baginya.Namun seperti manusia lain, dia juga mempunyai perasaan kasih dan sayang.Ironiknya, bila dia dipandang rendah oleh kebanyakan manusia disekelilingnya, dia cuma dihargai oleh seorang insan.

Insan tersebut adalah seorang gadis dan kepada gadis itulah si buta tadi menghabiskan waktunya bercerita tentang pahit manis dalam kehidupan dan berkongsi segala cerita bersama.Lama kelamaan timbul bibit cinta antara kedua mereka tanpa disedari.

Pada suatu hari si buta tadi meluahkan rasanya pada si gadis tadi.Katanya dia teringin untuk melihat dunia ini terutamanya menatap wajah si gadis yang cuma boleh dirasa dengan sentuhan dan kehadirannya.Si gadis hanya mendengar luahan hati kekasihnya namun diam seribu bahasa tanpa memberi sebarang pendapat.Kemudian si gadis itu bertanya pada si buta tersebut ”adakah kamu akan meninggalkan aku sekiranya aku juga punya kekurangan seperti kamu..? ‘ Jawab si buta ‘tidak..kerana kamu adalah kekuatanku selama ini’.Gadis itu berpegang pada janji kekasihnya itu.

Pada suatu hari si buta tadi diberitahu ada seorang penderma mahu mendermakan matanya padanya.Lantas bila mendengar berita itu maka gembira lah rasa si buta tadi dan kegembiraan dan berita tersebut tadi dikongsi bersama si gadis kekasihnya itu.Hanya senyuman yang mampu diukirkan si gadis tadi melihat kegembiraan si buta kekasihnya tadi.

Maka hari yang dinanti pun tiba dan selepas si buta menjalani pembdeahan dia dapat melihat semula dunia ini.Lantas dicari kekasihnya itu untuk menatap wajahnya untuk pertama kali.Namun alangkah terperanjatnya si buta tadi apabila melihat kekasihnya juga adalah buta dan tidak dapat melihat sepertinya.Sangkanya si gadis adalah seorang insan yang sempurna maka kecewalah rasa si buta tadi.Lantas dia membuat keputusan untuk meninggalkan si gadis tadi untuk mencari teman yang lebih sempurna dimatanya.

Apabila mendapat tahu bahawa dirinya akan ditinggalkan  si gadis tadi cuma mampu mengalirkan air mata.Permintaan terakhirnya adalah untuk bertemu dengan si buta yang telah dapat melihat tadi.Lantas apabila bertemu si gadis tadi berpesan :

Tidak mengapa aku dihina tetapi jagalah mata yang telah ku dermakan itu dengan sebaiknya dan lihatlah dunia yang penuh dengan penderitaan ini

Kemudian si gadis tadi berlalu pergi meninggalkan kekasihnya itu.

Pengajaran dari cerita ni aku sendiri pun tak tahu.Rasanya memang mudah menabur janji bila kita tak melihat kot..ataupun entahlah. 🙂

P/s : Cerita ni aku dapat pendek jer, namun disebabkan otak aku yang kreatif, aku memanjangkan sebuah sms ke sebuah cerita yang agak panjang.. 😛

Kadangkala kesempurnaan membuatkan manusia lupa diri sehingga hilang pertimbangan.Kekurangan kadangkala membuatkan kita lebih mengenali erti dan lebih menghargai kehidupan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: