alonganaz

Pengembara Dunia

In Kehidupan, Peribadi on February 19, 2010 at 4:37 pm

Dalam beberapa hari ni aku ada chatting dengan seorang lelaki dari Ohio, USA.Bukan apa..cuma yang menarik minat aku tentang dia ialah kerana dia mempunyai hobi mengelilingi dunia.Satu hobi yang menjadi impian aku selama ini, tapi apakan daya masih belum tercapai kerana masih di luar kemampuan.

Dia mengelilingi dunia bukan dengan cara percutian yang mewah sebaliknya dengan gaya seorang ‘backpackers’.Buat yang tidak tahu backpackers adalah orang yang mengembara atau bercuti dengan belanja yang minimum dan hanya berbekalkan sebuah beg besar yang digalas dibelakang dan diisi dengan segala keperluan seperti alat memasak.

Mengikut cerita dia, dia mengembara keseluruh dunia hampir setahun..! Gila kental kan..? Dengan berbekalkan belanja yang sangat minimum dia keseluruh pelosok dunia ni seorang diri.Dan untuk menampung hidup, kadangkala dia bekerja separuh masa atau pun menjadi sukarelawan untuk mendapat sedikit wang sebagai perbelanjaan dia di negara orang.Tidur pun di hotel murah, yang tidak ada kupon untuk kita menikmati hidangan buffet atau lunch di restoran hotel.Apa yang penting katanya adalah dia dapat melihat keindahan alam dari pelbagai perspektif diseluruh dunia.Gaya percutian mewah itu diketepikan dahulu olehnya.

Cerita dia mengagumkan aku dan aku masih lagi berusaha untuk merealisasikan impian aku itu.Banyak benda yang masih aku perlu fikirkan sekarang untuk membantu keluarga aku.Tapi aku akan pastikan aku pun boleh mengelilingi dunia seperti dia.Sebelum ni aku ada menulis tentang seorang lelaki yang aku kenal di Sarawak..kerana dia jugalah aku menanam impian ni.Dia merantau 8 tahun di negara orang..dari timur ke barat, dan utara ke selatan merantau keseluruh pelusuk benua.Namun akhirnya dia pulang kerana menyedari bahawa Malaysia la tanah tumpahnya yang tiada bandingan.

Kata orang hujan emas di negeri orang, lebih baik hujan batu di negeri sendiri.

Mungkin ada orang melihat melihat hobi melancong ini tidak lebih sekadar bercuti, tapi bagi aku lebih dari itu.Aku mahu mengenali kepelbagaian budaya dan agama di dunia.Supaya akan menjadi manusia yang lebih berfikir tentang alam ni dan kemudiannya bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang.Tuhan jadikan manusia itu berbeza dari sudut geografinya kerana mahu kita lebih saling mengenali.

Semoga aku dapat merentas padang pasir melihat bumi para anbiya, keindahan alam di Eropah, kepelbagaian budaya dan sejarah di China, keindahan lautan di Caribbean  serta pembangunan di benua Amerika.

P/s : Siapa ada impian yang sama dengan aku sila msg.Atau add aku di FB.. nazramones_87@yahoo.com

  1. its a shame that the idea of traveling packpacking isnt an interest among the malay youth ya..

    its a doable hobby.kalau ada rezeki lebih nanti, i am sure you can fulfill your dream to travel around the world.🙂 But at the mean time, i suggest you travel yang dekat-dekat aje..maybe around Asia Pacific region ke..

    Like myself,dah besar nanti, for a start i am planning to go travel around Malaysia, visit each states and learn the different histories, cultures, dialects and foods and then travel around the Asean Countries. I am hoping that I have the guts to do it,especially in carrying those backpack on my back, if not i am just gona drag along the smallest suitcase that i can find..hahaha.

    Hopefully, one day, there will be more malay backpackers out there and to you, Semoga impian untuk menjadi backpacker tercapai ya..

    *sorry for my bahasa rojak..hehe

  2. Thank you Marisya.. you can use English if your Malay is not so good. Dah besar nanti..?? are you still in school or what..? Haha it is my dreams too..to carry those heavy backpack on my back..

    There’s still a small amount of Malay backpackers.. but yeah I like to travel alone.. So Marisya..good luck to you too ok..🙂

  3. hehehe..i am not that good in malay standard but pro in malay barunai..hahaha..dah besar nanti as in dah “tua” sikit la..dah habis belajar apa dah settle itu ini then can go travel dan memariahkan malay backpackers🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: