alonganaz

Orang Hilang 1Malaysia

In Isu Semasa on January 13, 2010 at 3:57 am

Aku baca di harian metro tadi mengenai 39,046 warga India hilang di Malaysia.(SUMBER)
Malah Perdana Menteri pun mengulas perkara ni dengan mengatakan isu ini merupakan perkara yang dibimbangi di Malaysia.Sebenarnya bukan warga India saja yang hilang malah warga China, Bangladesh, Myanmar, Vietnam, Nepal, Kazakhstan, Afghanistan, Tanjung Rambutan dan sebagainya.

Malaysia boleh dikategorikan sebagai tempat orang yang hilang dan menghilangkan diri.Menghilangkan diri..? Maksud aku..? Ohh anak gadis yang menghilangkan diri ke Lombok mengikut jejaka disana bukan dikategorikan sebagai manusia hilangkah..?

Entahlah..aku pun pening macam Perdana Menteri memikirkan kemana mereka semua ini hilang dan pergi.Apa nak disusahkan sangat..kalau India hilang cari sahaja di kedai mamak tempat mereka bekerja.Kalau warga China hilang cari di Petaling Street atau rumah urut dan yang lain-lain di kilang.Apa yang susah..? Dalam masa yang sama kita bangga ramai pelancong datang kenegara ni tapi bagi aku pelancong ini akan ada yang menghilangkan diri di Malaysia.Lepas ni kita tukar konsep ‘Cuti-cuti Malaysia’ kepada ‘Hilang 1Malaysia‘ sebagai promosi pelancongan.Maka orang yang mahu menghilangkan diri boleh datang ke Malaysia untuk bercuti.

Warga Indonesia yang paling banyak menghilangkan diri di Malaysia.Walaupun hilang mereka masih boleh ditemui di Chow Kit road ataupun di KLCC sambil menghisap rokok suria dan gudang garam.Begitulah hebatnya warga Indonesia yang terkenal dengan ilmu menghilangkan diri tapi masih jelas kelihatan oleh mata kasar.

Bila duit dah menguasai segalanya..maka banyaklah agenda dan propaganda yang diberitahu untuk terus memperbodohkan rakyat yang kebanyakkannya bodoh.Sampai bila harus mengadu..? Duit kalau dah masuk poket terus senyap kan..? Haha.

Advertisements
  1. bahaya ni..bole kene isa ni.. ;]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: