alonganaz

1Malaysia Aman..?

In Isu Semasa on December 15, 2009 at 7:40 am

Entah kenapa aku rasa agak menjengkelkan bila membaca didalam akhbar yang menggambarkan Malaysia sebagai sebuah negara yang tersangat aman..dimana rakyatnya atau pelancong asing boleh berjalan kesana dan kemari tanpa perlu apa2 rasa bimbang atau takut dengan keselamatan diri.

Jika kita seorang rakyat yang peka dan sensitif dengan keadaan sekeliling..tentu kita akan merasakan semua itu hanyalah tidak sekadar untuk mempromosi kedatangan pelancong ke Malaysia.Realitinya..aman dan damaikah Malaysia hari ini..? Pernahkah dalam sehari kita tidak terbaca dalam suratkhabar kes jenayah seperti ragut dan bunuh..? Mula-mula rakyat Malaysia akan merasakan itu semua sesuatu yang luar biasa..maka apabila sudah terlalu kerap berlaku semua itu akan menjadi perkara biasa.

Bila rakyat sudah biasa dengan kes jenayah..maka sifat peka juga semakin berkurangan selagi belum terkena batang hidung atau ahli keluarga sendiri.Kadangkala kita dimaklumkan dalam media bahawa kes jenayah kadangkala menurun..namun statistiknya tetap dalam keadaan yang semakin tinggi dan meningkat biarpun kadangkala ada sedikit penurunan.

Siapa harus dipersalahkan..? Dan kita tidak seharunya menuding jari pada polis dan kerajaan semata-mata sebaliknya perlu bersama memikirkan mekanisma terbaik dalam menangani suasana yang semakin tidak selamat.Kerajaan juga harus mengkaji sehingga ke akar umbi punca segala masalah walaupun puncanya hanya sebesar sebutir nasi..! Jangan nanti kita juga akan jadi semakin huru hara seperti negara2 yang berjiran dengan kita.

Selain itu..cantas sahaja kepala2 penguatkuasa yang menjadi dalang kecil kepada punca huru hara ini.Isunya nampak kecil..tapi kalau tiada kesedaran ketumbuhan yang kecil ini lama-lama akan menjadi kanser dan ketika itu peluang untuk sembuh semakin tiada.Bila kerajaan sibuk melaungkan 1Malaysia..kita harus fikir amankah 1 Malaysia ini bila hari2 kita disajikan dengan isu2 yang menakutkan..?

P/S : Lihat LINK ini.

-anaz-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: