alonganaz

Bila Jumaat di Masjid

In Kehidupan on October 23, 2009 at 6:37 am

Dan sekali lagi aku menjadi seorang yang penyindir di dalam blog tulisan aku.Kali ni aku nak menulis tentang perkara yang menjengkelkan di masjid bila solat jumaat.Dan perkara ini perlu diambil perhatian oleh kita.

1.Khutbah Jumaat

Benar..khutbah jumaat adalah salah satu rukun dalam sembahyang jumaat.Tapi ramai aku perhatikan bila khatib tengah membacakan khutbah..ramai yang tertidur..menguap dan mengelamun.Nak salahkan jemaah seratus peratus pun tak boleh..kerana khatib dari dulu sampai sekarang kebanyakan sama sahaja.Penyampaian kadangkala mendatar dan seperti membacakan buku pada anak2 yang mahu tidur di waktu malam.Cuba jadikan khutbah tu sesuatu yang menarik..seperti tinggi rendahkan suara..berucap dengan nada yang tinggi.Ini khatib sendiri macam mengantuk.Zzzz..

2.Main Langkah

Jenis manusia yang aku tak suka dalam masjid ialah mereka yang datang lambat..tapi semak nak melangkah orang lain sebab nak dapat saf depan.Lepas tu orang saf depan pula terpaksa bersusah payah nak beri dia ruang untuk duduk.Kalau imam tengah baca khutbah..tak perlu nak sibuk solat sunat.Nama pun sunat..khutbah tu wajib..jadi terus duduk sahajalah dan dengar khutbah.Tak percaya pergi tanya mana2 ustaz..dahulukanlah yang wajib.Main langkah2 orang ni perangai orang macam sakai.Dalam masjid berbudi bahasalah..jangan mencelah sana sini bila orang lain dah dalam keadaan selesa.

3.Budak Kecik

Aku bukan menyampah dengan budak kecik..tapi tak suka bila ada bapa yang membiarkan anak kecil didalam saf orang dewasa.Jahil sangat ke sampai tak tahu budak kecil yang belum akil baligh tidak boleh dibiarkan sembahyang ditengah saf makmum dewasa kerana akan memutuskan saf makmum dewasa.Kalau setakat buat bising memang dah perangai budak..biasalah.Tapi janganlah biar budak yang al-fatihah pun tak hafal solat tengah makmum dewasa..adoi.

Lagi aku menyampah bukan budak kecik yang sembahyang potong saf..tapi budak sekolah menengah yang perangai macam budak kecik.Dalam masjid sebut babi..pukimak semua.Budak sekarang ni betul dah maju la berbanding dulu..ikut hati aku tempeleng jer budak sekolah ni.

The_Eid_Khutbah_by_iraqiguy

  1. “main langkah
    -utamakan yang wajib” sebab yang sunat ni lag baik kalu buat secara senyap2, Nabi pun ckp kalau lebih baik solat sunat di buat di rumah. tapi kalau solat sunat masjid tu mmg kene wat kat masjid lak kan.

    nyampah aku klu orang tgh bace khutbah ade orang menyempit sebelah aku pastu wat2 bodo trus smyg. walaupn ko orang tue, show some respect pakcik. camne aku nak respek ko klu ko tak respek aku.

  2. aku selalu sembahyang jumaat kat masjid MMU melaka.
    paling teruk bila sembahyang sebelah “negro” ni.
    aku tak tau status asal die dari mane. yang penting die islam la kan sebab die “confident” je pergi sembahyang jumaat. Ade sekali tu aku tengah khusyuk dlm sembahyang dengar imam baca al-fatihah, mamat “negro” ni boleh jawab handphone die cakap kuat2 sambil gelak2. aku pun silap boleh tergelak sekali sama dgn die. hahaha die boleh je sambung blk sambil ushar aku keras. aku nih haa tak boleh “stop” gelak. aduhhhh. kelakar mmg kelakar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: