alonganaz

Rukun Wajib Baiah

In Fisabilillah, Islam on October 16, 2009 at 4:48 pm

Rukun baiah ialah antara perkara yang wajib diikuti bagi mereka yang telah berbaiah atau melakukan taat setia mengikut Imam Hassan Al-Bana.Mengikut apa yang aku kumpulkan..ada 10 rukun baiah yang mesti kita fahami dan dalami maksudnya untuk benar faham erti sebuah perjuangan.

1.Faham
Kita mesti mengerti apa tujuan dan matlamat kita apabila terlibat dalam sesuatu perkara yang memerlukan kita berbaiah.Bila kita faham maka tidak akan seharusnya timbul perasaan ragu2 dalam menruskan landasan dalam sesuatu pertubuhan.

2.Ikhlas
Ikhlas bermakna kita tidak harus pertikaikan apa yang perlu kita korbankan pada masa hadapan seperti masa..wang dan tenaga.Hati mesti bergantung pada Allah SWT..dan penglibatan kita dalam menegakkan perjuangan fisabililah tidak seharusnya kerana mengejar pangkat dan nama.

3.Amal
Bersedia untuk beramal didalam komuniti masyarakat disekelilingnya.

4.Jihad
Bukan sahaja berjihad yang memerlukan kita mengangkat senjata..tetapi juga jihad dalam menentang hawa dan nafsu dalam diri kita.

5.Pengorbanan
Berkaitan dengan jihad dan ikhlas.Kita harus bersedia dalam melakukan pengorbanan dalam menegakkan panji islam diatas tempat yang tinggi.

6.Taat

7.Tetap Pendirian

8.Tajarrud dan Tegas.

9.Ukhuwwah Persaudaraan.

10.Thiqah dan Percaya.

Yang lain sengaja aku tak huraikan sebab aku bukan guru dan tidak seharusnya berlagak pandai.Dan aku cuma menyampaikan yang asas agar kita berusaha untuk mencari makna yang lebih mendalam.Takut lain yang disampaikan lain yang diterima aku juga akan menanggung.Cari seorang guru untuk menuntut dalam memahami makna sebenar perjuangan kita diatas landasan tentera fisabilillah.Malah dalam adab berguru sesuatu ilmu pun kita akan melalui proses baiah yang berlandaskan sunnah Rasulullah SAW.Eg : silat

23322-al-quran

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: