alonganaz

Komik Dari Seberang

In Indonesia on October 14, 2009 at 4:14 am

Komik Indonesia

Lukisan komik diatas aku dapat dari blog nkri-nkri.blogspot.com iaitu sebuah blog dari Indonesia yang mengkritik Malaysia kerana dikatakan sering menggugat kesabaran warga Indonesia.Bukan blog itu yang mahu aku persoalkan..tetapi komik yang dilukis semasa bulan ramadhan ini.

Mungkin pelukisnya adalah seorang yang tidak peka dan sensitif apabila bunyi azan ‘tek..tek..doug..doug’ yang kedengaran seperti bunyi salakan anjing.Pemilik blog mengakui seorang yang beragama islam tetapi mungkin islamnya hanya pada sekadar nama apabila perkara sekecil itu pun tidak disedarinya.

Lebih teruk apabila masuk waktu berbuka puasa..watak yang digambarkan sudah boleh memaki hamun negara Malaysia..bukan bersyukur dengan rezeki yang ada didepan mata.Orang Indonesia yang cerdik pandai sila tegur pemilik blog ini ya.Itupun kalau benar dia seorang muslim lah kan.Terima Kasih.

Advertisements
 1. sungguh kolot pemikiran warga indon selepas aku buka blog mereka. apa yg aku baca mereka cukup benci dgn kita, padahal bantuan telah diberi, walaupon mereka jarang bg bantuan kepada kita.. kita tolong mereka dgn ikhlas tp kita dibuat seperti sampah!!

  apa yg aku baca mereka cukup bangga dgn negara mereka cthnya mereka tersenarai dlm G20 bersama dgn amerika. klau ikut logik akal mana mungkin mereka setaraf dgn amerika. kemiskinan di sana pon mereka x bole setel!!

  miyabi & julia roberts dtg sana pon mereka bangga. padahal artis holywood & bolywood boleh di katakan stiap bulan dtg malaysia pon kami x heran.

  mereka tuduh kita malon, mereka tidak sedar org mereka dtg sini byk wat onar. mengikut kajian setiap 30 mnt pasti warga mereka wat jenayah disini. tp apabila warga mereka ditindas habis kita satu negara dipulaukan.

  mereka tuduh kita tidak adil dgn bangsa seperti cina & india. tp mereka lupa mereka telah bunuh budaya cina & india disana. sekurang2nya kita masih meraikan gong xi fa choi & deepavali. disini masih ada sekolah cina & india. disana jgn kata sekolah, nama india & cina pon x bole pakai. nk ckap mandarin & tamil pon x bole..adil ker??

  kepada warga indon disini, selagi kamu masih hormat dgn kami. kami akn lindungi kamu. tp jika kamu khianati kami, tiada kemaafan utk kamu!!! allahuakbar 3x!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: