alonganaz

Pedang Zulfiqar

In Fisabilillah on October 8, 2009 at 4:42 am


Shamelin2u.com

Pedang Zulfiqar

Kali ni aku nak menceritakan serba sedikit tentang pedang zulfiqar terutamanya kepada adik beradik yang pernah melihat simbol pedang dua mata ini dimana2 tetapi tidak tahu asal usulnya.Hehe.

Pedang Zulfiqar adalah pedang dua mata yang dimiliki oleh Imamul Muhtadin Saidina Ali ibni Abi Talib Karamullahu Wajhah.Pedang dua mata ini adalah simbol kepada jihad dan keberanian berdasarkan perjuangan baginda khalifah Saidina Ali R.A

Ketokohan Saidina Ali sebagai pendekar terunggul di dunia terbukti dalam Perang Uhud. Sewaktu pasukan Islam terpukul hebat..beliaulah yang paling gigih mempertahankan Rasulullah SAW hingga terdengar suara malaikat Jibril berkata: “Tiada pedang selain Zulfiqar dan tiada pahlawan selain Ali.”

Pedang Zulfiqar asalnya milik Rasulullah SAW yang kemudiannya digunakan oleh Saidina Ali.Sebahagian ulama mengatakan bahawa pedang inilah Raja Segala Besi. Selepas Saidina Ali dibunuh secara curi..pedang Zulfiqar ini turut lenyap dan ada riwayat mengatakan yang ia akan muncul semula pada akhir zaman bersama pasukan yang mengibarkan panji hitam ditangannya.Wallahu alam.

Jihad

Jadi kepada adik beradik khususnya..jangan hanya meletak gambar pedang dua mata pada sticker atau lambang famili.Sebaliknya yang penting adalah kita kena menghayati juga perjuangan pemilik pedang zulfiqar ini dalam menegakkan syiar Islam.Jangan mare yer..hehe.

Advertisements
 1. sy sokong dgn alonganas!!

 2. haha segan aku bro..! waktu abg citer ko pun ada..time tu kat smban nak wat sticker.Ko tgh main hp..haha

 3. ye ker..lupa la bro..tp baru arini ana tau ini adalah pedang zulfiqar..thanq bro

 4. haha pedang… 🙂

 5. panji hitam, pedang zulfiqar takder kena mengena dgn pekida atau 3line. jadi jgn nak samakan perjuangan nabi dgn perjuangan 3line korang yg lagi teruk dari org tak sarung baju

 6. benar..tapi dalam setandan pisang tak semuanya cantik.Dalam seguni beras pasti ada yang hancur.Apa pertubuhan sekalipun.Lagi satu aku bukan ahli PEKIDA.Harap maklum.

 7. Ala mak ……… atau ALLAH HUM MA

 8. INSHA ALLAH ….. MASIH LAGI ADA MASA BERTAUBAT …. ATAU BER TAU BUAT

 9. asalamualaikum…. Kalo gk salah perasaan Pedang Zulfiqar itu berat nya….. mencapai 1000kg(1ton) ya? wallahualam

 10. rasanya begitulah saudara hanief..

 11. […] Islam yang agung iaitu Ubaidah Bin Harith..Sayyidina Hamzah dan Sayyidina Ali yang diamanahkan pedang Zulfiqar dari […]

 12. […] Kalau dalam dunia Islam..pedang Zulfiqar adalah salah satu senjata terkenal yang pernah digunakan oleh Rasulullah SAW dan Saidina Ali R.A.Pedang ini ghaib pada satu ketika dan dikatakan akan muncul dan digunakan semula oleh Imam Mahdi bersama angkatan Panji Hitam dari timur untuk menentang musuh Islam diakhir zaman. (LINK) […]

 13. INGATLAH AKAN KAMU WAHAI MANUSIA . SESUNGGUHNYA MENCERITERAKAN HAL-HAL YANG SELAIN DARI TUHAN-MU DI TEMPAT IBADAT-MU. WALAU DI MATA SEKALIAN ADALAH DIA SEORANG YANG HEBAT DAN BENAR BAGI KAMU, TAPI TIDAK BAGI TUHAN-MU YAITU ALLAH. KARENA , MEREKA SEBENARNYA TELAH BERPALING DARI TUHAN MEREKA SENDIRI YAITU ALLAH. DAN JANGANLAH KAMU BERPALING DARI TUHAN-MU WALAU SEKELIP MATA PUN YAITU KESYIRIKAN DALAM DIRI KAMU.

 14. Apakah maksud mu itu? Boleh jelaskan dgn lebih terperinchi..

 15. tanamkanlah semangat untuk kita hidup di syurga selama-lamanya…

 16. Material dari apa tuh pedang

 17. bro ! pedang zulfaqar ahh..
  saya kne buat presentation dan harus cari makna benda nih..
  saya tau ah.. pape pon..tenkiu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: